Uncategorized

Masa Julai untuk visa China ke Macau suram: penganalisis

Wabak Covid-19 di Beijing yang dilaporkan dua minggu lalu oleh media negara China boleh “menolak” kelonggaran sekatan perjalanan yang kini menekan https://habaguanexhotels.com/ pelancongan masuk ke Macau, kata nota Isnin daripada pembrokeran Sanford C. Bernstein Ltd.

Kerajaan Macau berkata minggu lalu semua pelancong yang telah berada di Beijing dalam dua minggu sebelum tiba di Macau akan diwajibkan mulai 17 Jun untuk menjalani kuarantin mandatori 14 hari .

Sanford Bernstein berkata dalam ulasan terbarunya adalah “ragu-ragu” bahawa Skim Lawatan Individu (IVS) China untuk visa keluar, membenarkan rakyat di bandar terpilih untuk pergi ke Macau dan beberapa tempat lain, boleh dimulakan semula menjelang Julai.

“Wabak di Beijing mungkin menolak pembukaan sempadan,” kata penganalisis broker itu Vitaly Umansky, Eunice Lee dan Kelsey Zhu.

Walaupun sempadan masing-masing antara tanah besar China dan Macau dan antara Macau dan Hong Kong kekal terbuka untuk perjalanan, sekatan sekatan – termasuk keperluan kuarantin 14 hari di Zhuhai untuk kebanyakan penduduk tanah besar yang ingin melawat Macau dan kemudian kembali melalui https://mtbchick.com/ Zhuhai; dan kuarantin 14 hari di setiap arah untuk perjalanan antara Macau dan Hong Kong – telah menyebabkan jumlah pelancongan yang sangat tertekan.

“Walaupun terdapat beberapa kelonggaran kecil… sekatan melintasi sempadan untuk melawat sebahagian besarnya masih dilaksanakan,” kata broker itu.

“Sekiranya kita mendapat wabak baharu di Hong Kong atau Guangdong (atau Macau), pembukaan perjalanan rentas sempadan yang dibincangkan di antara tiga kawasan itu juga pasti akan ditangguhkan lagi,” tambah penganalisis itu.

“Tiada maklumat baharu mengenai bila pengeluaran visa IVS mungkin bermula, tetapi sebaik sahaja ia bermula, kami menjangkakan pendekatan berperingkat didahului oleh pensijilan kesihatan berkemungkinan besar (pada peringkat ini, sementara kami tetap berharap, kami ragu-ragu bahawa IVS akan disambung semula pada Julai ),” kata pembrokeran itu.

Ia menambah tiada kemungkinan untuk menganggarkan hasil perjudian kasar (GGR) kasino Jun dan Julai untuk Macau tanpa “kejelasan” mengenai masa perjalanan rentas sempadan dan penyambungan semula IVS. Jun mungkin menyaksikan penurunan GGR tahun ke tahun pada “tahap yang sama seperti pada April dan Mei, turun pada pertengahan 90-an peratus; dan jika sekatan https://intmedtourism.com/ sempadan kekal dilaksanakan sepanjang bulan Julai, kemungkinan besar hasil yang sama pada bulan itu,” kata penganalisis itu.

Institusi itu berkata semakan salurannya menunjukkan Macau GGR untuk 1 Jun hingga 21 Jun adalah kira-kira MOP650 juta (kira-kira AS$81 juta) dengan purata kadar harian bulan sehingga kini kira-kira MOP31 juta, atau AS$3.8 juta.

“Dengan mengandaikan semakan saluran pada awal bulan adalah tepat, kadar purata harian 15 hingga 21 Jun dianggarkan negatif pada kira-kira tolak MOP14 juta (kira-kira tolak AS$2 juta), turun 102 peratus tahun ke tahun,” kata Sanford Bernstein.