toto

Kemboja Membebaskan 44 Mangsa Indonesia Sindiket Perjudian Haram

Kemboja telah memperoleh reputasi sebagai tempat di mana ramai pelancong dan pencari kerja yang penuh harapan bertemu dengan kekejaman kumpulan pemerdagangan manusia yang menculik mangsa dan memaksa mereka Togel macau melakukan aktiviti haram, seperti penipuan telefon, perjudian haram dan lebih teruk lagi. Keadaan menjadi sangat buruk sejak beberapa bulan lalu sehinggakan Amerika Syarikat mengesyorkan perniagaan dan rakyatnya untuk menjauhi Kemboja kerana risiko yang disebut di atas.

Disebabkan itu, dan berleluasanya aktiviti haram, pihak berkuasa Kemboja telah bekerja tanpa jemu untuk membersihkan reputasi negara. Percubaan terbaharu untuk berbuat demikian telah memuncak dengan menyelamatkan 44 warga Indonesia yang dijadikan tebusan oleh kumpulan penjenayah China, lapor Khmer Times minggu ini. Kumpulan penjenayah itu dikaitkan secara langsung dengan rangkaian perjudian yang beroperasi di luar Sihanoukville, sarang untuk watak-watak kotor, perjudian haram dan aktiviti jenayah lain.

Pihak berkuasa bukan sekadar menyelamat, kerana usaha sebelum ini telah Keluaran SGP mengakibatkan kecederaan malah berunding untuk membebaskan tebusan. Pembebasan mereka datang tanpa serbuan polis yang biasanya terlibat dalam situasi sedemikian, yang merupakan perkara yang baik dan buruk. Di satu pihak, pihak berkuasa tidak mencederakan sesiapa, tetapi di sisi lain, ia masih menunjukkan bahawa Kemboja sedang bergelut untuk menegakkan undang-undang di negara ini.

Mangsa Pemerdagangan Manusia Indonesia dan Tuan Perjudian Mereka
44 mangsa terjatuh kerana muslihat yang biasa digunakan oleh sindiket perjudian haram. Mereka menjawab tawaran kerja yang menyebabkan mereka meninggalkan Indonesia dan menuju ke Kemboja. Sesampainya di sana, tiada pekerjaan menunggu mereka. Sebaliknya, sindiket jenayah memaksa mangsa bekerja 12 jam sehari dan memenuhi kuota tertentu, yang selalunya mustahil untuk dicapai. Sindiket memang membayar balik kepada pekerja, tetapi ia biasanya beberapa kali lebih rendah daripada tawaran kerja yang diiklankan.

Mereka yang tidak dapat mencapai kuota dikenakan pelbagai hukuman yang direka oleh penjenayah. Apabila seorang pekerja menjadi “tidak berguna,” sindiket mengeluarkan nota tebusan kepada keluarga mereka, meminta antara $3,000 hingga $5,000 untuk pembebasan mereka. Apa yang lebih teruk ialah dalam situasi ini, 30 daripada warga Indonesia telah diperdagangkan antara sindiket jenayah yang berbeza.

Setelah bekerja untuk sindiket, pekerjaan mangsa adalah banyak, dan mereka semua melibatkan pelbagai aktiviti penipuan. Mereka perlu menarik orang ramai kepada aset, saham, dan pertukaran mata wang kripto dan meyakinkan mereka Pengeluaran SDY untuk meletakkan wang pada pilihan yang telah ditetapkan. Ramai menghabiskan hari mereka mencipta profil palsu di Tinder dan WhatsApp juga.

Keadaan bagi ramai orang yang terkandas di Kemboja menjadi lebih teruk apabila wabak itu melanda, penerbangan dibatalkan dan orang ramai terperangkap dan tidak dapat keluar.

Usaha Menangani Pemerdagangan Manusia di Kemboja Berterusan
Terdapat cerita lain yang serupa dalam beberapa bulan kebelakangan ini dengan jumlah sebenar mangsa pemerdagangan manusia yang sukar untuk ditentukan. Pada November, pihak berkuasa Kemboja membebaskan 60 mangsa warga Thailand yang menjadi mangsa penipuan serupa. Sementara itu, negara itu telah cuba menutup dengan pantas laman web perjudian haram yang beroperasi di wilayahnya.